Allt om Alpint – Guide om vintersport

Är ett samlingsnamn för sporter som utförs i alpina backar. Nedan så följer en presentation av dessa och vi börjar med slalom.

Slalom är en sport där deltagarna ska genom att ta sig nedför en backe med utsatta portar i på så bra tid som möjligt. Åkarna måste ta sig runt varje port annars så blir de diskvalificerade. Begreppet ”gränsling” är när en tävlande råkar köra över en port alternativt få porten mellan pjäxorna i stället för att åka runt dem. Fallhöjden ligger för herrar på 180-220 m för män och 140-220 meter för kvinnor. Varje åkare kör två åk och den som får den sammanlagda bästa tiden vinner. I slalomen så är det väldigt små marginaler som avgör en tävling och det är inte ovanligt att det endast skiljer några få hundradelar mellan de topplacerade åkarna. Kända svenska åkare är Anja Persson, Frida Hansdotter, Andre Myrer och Jens Byggmark.

Storslalom är en annan gren i den alpina skidsporten och den går också, lik som slalomen, ut på att ta sig igenom en bana med slingrande portar. Det som skiljer sig är att det i storslalomen är mycket glesare mellan portarna vilket också för med sig att åkarna kommer upp i högre hastigheter. En snittbana i storslalom för damer har mellan 46-58 portar och för herrarna mellan 56-70 portar. Bland de svenska åkarna är det främst Anja Pärsson, Jessica Lindell Vikarby och Ingemar Stenmark som nått framgångar. Världens främste storslalomåkare i dag är Amerikanen Ted Ligety.

Störtlopp är den gren inom de alpina skidsporterna som har den högsta hastigheten. Under tävlingar så kan åkarna komma upp i hastigheter på 150 km/h, men hastighetsrekordet togs under en tävling i Wengen då fransmannen Johan Clarey uppmätte en hastighet på 161,9 km/h. Fallhöjden för tävlingar i världseliten ligger på 800-1100 meter för män och 500-800 meter för damer. Störtloppet är den grenen som har de största riskerna och när det blir en olycka så blir det ofta svåra skador. Det förekommer också dödsfall. I störtloppet så åker deltagarna endast ett åk och den som kommer ner på snabbaste tiden vinner. Runt banorna så finns nät uppsatt för att dämpa fallen hos de tävlande som kör ut. Kända svenska deltagare är Anja Pärsson.

Super G är också en fartgren inom den alpina skidsporten. Super G kan ses som en blandning mellan störtlopp och storslalom. Skillnaden från störtloppet är att åkaren svänger konstant men åker i sådana höga hastigheter att de står i störtloppsställning. Utmaningen i sporten är att försöka hantera de kraftiga svängarna i så höga hastigheter. I störtloppet så får åkarna testköra banan innan tävling men det får de inte göra i super G då endast en besiktning av banan tillåts. Men likt som i störtloppet så kör deltagarna endast ett lopp och den som kommer ner på snabbaste tiden vinner. Svenska framgångar inom störtloppet är Anja Pärsson som vann VM både 2005 och 2007. På herrsidan har det inte varit lika lyckosamt bland det svenska åkarna.