Det är ingen tvekan om saken, fotboll är Sveriges största sport både sett till antalet utövare och antalet åskådare. Både landslaget och Allsvenskan engagerar folk från norr till söder. Många följer även de svenska spelarna i utlandet där de spelar i internationella klubblag. Tyvärr har de svenska klubblagen haft svårt att etablera sig i de stora cuperna som Champions League och Europa League. Dock ser det ut som storsatsande klubbar som Malmö FF kan vända trenden.

I Sverige kan både damer och herrar utöva fotboll på alla nivåer. Från hobbynivå i Korpen till proffs i Allsvenskan och Damallsvenskan. I landet pågår just nu även en debatt där syftet är att göra sporten jämställd mellan de båda könen.

Så kom fotbollen till Sverige

Fotbollen kom till Sverige från Storbritannien i slutet av 1800-talet. Dock skulle det dröja ända tills 1924 innan högsta serien Allsvenskan grundades. Även Korpen är ett gammalt fenomen som funnits ända sedan 1934. För damerna skulle det dröja lite längre innan de fick organiserat seriespel. Det var inte förrän 1950 som ett försök till en damliga genomfördes. Damallsvenskan som vi känner den idag bildades 1988 och består idag av 12 stycken lag.

Börja spela fotboll

Om du själv vill börja spela fotboll är det enklast att ta kontakt med en förening i din närhet. Normalt får du lov att provträna en eller två gånger innan du bestämmer dig. Oavsett om du har ett barn som vill börja spela för första gången eller om du själv vill återuppta en gammal hobby finns det gott om lag som passar. Dessutom finns det Korpen för dig som vill spela för skojs skull.

Seriespel i Sverige

Den högsta serien för herrar i Sverige är som sagt Allsvenskan. Här spelar för närvarande 16 lag utspridda över hela landet. Denna följs av Superettan och Division 1. De två lag som hamnar i botten blir automatiskt nedflyttade till serien under. Vinnaren samt tvåan blir istället uppflyttade ett steg. På damsidan är det Damallsvenskan som är högsta serien följt av Division 1. Ungdomsfotbollen är istället uppdelad efter vilken ålder spelarna är i.

Fotboll på tv

Även om du själv inte spelar fotboll har du stora möjligheter att följa ditt favoritlag på TV. I Sverige kan du inte bara titta på toppfotboll med inhemska lag, du har även tillgång till samtliga av de stora ligorna utomlands. Är det landskamp brukar den alltid ligga med på topplistan över de mest sedda programmen under veckan. Detta gäller vare sig det är damlaget eller herrlaget som spelar, speciellt under EM och VM.

Framgångar i EM och VM

Det finns knappast något som ger fotbollsfeber i Sverige som ett stundande världsmästerskap. Ett exempel är sommarens VM i damfotboll där Sverige lyckades knipa en bronsplats. Framgångarna har verkligen sett till att få fart på intresset för damfotboll i alla åldrar. Inom herrfotbollen var det länge skralt med framgångar i stora mästerskap efter den fantastiska bedriften 1994. Dock bjöds vi på en riktig fotbollsfest under VM 2018 där herrarna lyckades ta sig hela vägen till kvartsfinal.

Framtiden för svensk fotboll ser onekligen ljus ut både på dam- och herrsidan. Vi är duktiga på att ta fram talanger som till och med lyckas skapa sig en internationell karriär. Fotboll kommer med största säkerhet fortsätta att vara Sveriges populäraste sport ett bra tag framöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *