De svenska framgångarna har varit många inom friidrotten och därför är det kanske inte så konstigt att den ligger på topplistan över Sveriges mest populära sporter. Namn som Christian Olsson, Carolina Kluft, Susanna Kallur och Kajsa Bergqvist har skördat medaljer i olika VM och EM-mästerskap.

Friidrott är ett samlingsnamn för en rad olika grenar som till exempel höjdhopp, kulstötning och diskus. Du kan välja att enbart fokusera på en gren eller ett par olika. Detta gör att sporten tilltalar många olika typer av idrottare. Alla har en chans att hitta sin gren.

En sport som går att utöva året om

Det som är positivt med friidrott är att du kan utöva den året runt. Under de kalla vintermånaderna tränar föreningar inomhus och på sommaren flyttar de ut till fotbollsplaner och andra platser. Det är alltså inte en säsongsbetonad sport som andra kan vara.

Detta syns även på mästerskapen inom friidrott då det finns både inomhus och utomhustävlingar internationellt sätt. Även om du inte siktar på att nå så långt i din friidrottskarriär kan du alltid låta dig inspireras när andra tävlar och se mästerskapen hemifrån tv-soffan eller från publikplats.

Föreningar i Sverige

Det svenska friidrottsförbundet bildades redan 1895 och idag är de en av de största föreningarna i Sverige. I nuläget har sporten omkring 600 000 utövare vilka är uppdelade på cirka 1 000 olika föreningar. Då räknas inte de svenskar som årligen deltar i olika löpartävlingar.

Friidrotten är en sport som inkluderar en bredd grupp av människor. Här tränar ung som gammal, man som kvinna sida vid sida vilket gör det till en mycket familjär sport. Det gör också att det skapas väldigt fin sammanhållning internt inom de olika föreningarna.

Olika tävlingar

Om du utövar friidrott har du chansen att delta i flera olika tävlingar under ett år både hemma i Sverige och utomlands. Det första målet för de flesta friidrottare är nog SM på hemmaplan. Här kan du också välja om du vill tävla i lag eller individuellt.

Om du vill ha en översikt av de friidrottstävlingar som går av stapeln under ett år är det smidigast att gå in på Svensk friidrotts hemsida och titta i deras kalender. Om du letar efter lite mindre tävlingar gör du bäst i att höra efter i en lokal förening.

Hur börjar jag med friidrott

Om du själv eller kanske något av dina barn är intresserade av att börja med friidrott är första steget att kontakta en förening förslagsvis i närheten där du bor. De flesta erbjuder gratis provträning en eller flera gånger innan du tar ett beslut att fortsätta.

Om du är nybörjare gör du bäst i att prova så många grenar som möjligt för att se vad som passar dig bäst, om du vill satsa så att säga. Friidrott kan också vara ett sätt att få sin dagliga motion och komma igång med träningen.

Sammanfattning

  • Cirka 600 000 utövare i Sverige
  • Inomhus och utomhus säsong

Idag är fler än en halv miljon människor utövare av någon gren inom friidrott vilket gör det till en av Sveriges största sporter. Detta beror mycket på de internationella framgångar vi haft med idrottare som tagit flera medaljer. Vill du själv börja är det smidigast att kontakta en förening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *