Golf är ett precisionsspel som utövas på en golfbana, där ska du med en klubba och en boll försöka få bollen i ett hål på så få slag som möjligt. Sporten kräver stor precision, hög koncentration och en förmåga att hålla uppe humöret under en längre tid.

Sedan slutet på 1800-talet har golf spelats i Sverige på organiserad nivå, men det dröjde ända in på slutet av 1980-talet innan det stora genombrottet kom på folklig nivå. År 2019 är närmare 500 000 personer medlemmar i en golfklubb i Sverige, varav drygt 25 % är kvinnor.

Utrustning

Den utrustning du generellt använder när du spelar golf är klubbor, bollar, peggar, handske och en golfbag till klubborna. Bollen är gjord av ett hårt plastskal och har små gropar för att flyga bättre genom luften. De flesta bollar har även ett nummer, 1-4, för att skiljas åt.

Klubban är den viktigaste utrustningen. Här finns det olika varianter för att kunna slå ut (driver), kunna slå vanliga slag (järnklubbor) samt att putta i sista slaget i hålet (putter). De olika klubborna är utformade för att bäst uppnå sitt ändamål. Klubborna förvaras under spelet i golfbagen.

Tillvägagångssätt

Spelet går enkelt förklarat ut på att du på varje hål skall få bollen i hålet genom att undvika eventuella hinder och slå så få slag som möjligt. En runda är 9 eller 18 hål och efteråt räknar du ihop totala antalet slag och utser en vinnare.

Varje hål har ett så kallat par, detta kan man säga är hur många slag du bör slå innan du får bollen i hål. Det finns par-3, 4 och 5. Där par-3 är kortast och par-5 är längst. Får du i bollen på ett enda slag kallas det Hole-In-One.

Regler

Golfen har en hel uppsjö utav regler och etiketter du skall följa när du spelar. Bryter du mot någon av dessa regler får du oftast plikta ett slag. Du får då lägga på ett extra slag på det hålet du befinner dig just nu.

Generellt spelar du “man mot man”, men det finns även olika lagspel där du räknar ihop totala poängen eller räknar antalet hål ni vunnit för att få mer poäng än det andra laget. Det finns även olika varianter av matchspel där ni slår var annat slag på samma boll.

Tävlingar

Det finns många olika tävlingar och golftourer. Det mest ärofyllda du kan vinna på individuell nivå är en Major. Varje år spelas på damsidan och herrsidan 4 stycken Majors. The Open på herrsidan är den äldsta golftävlingen i världen och hålls på de brittiska öarna.

På lagnivå är den finaste tävlingen Ryder Cup. Den spelas vartannat år mellan USA och ett ihop plockat lag med spelare från de europeiska länderna. Varannan gång spelas den i USA och varannan gång i Europa. Tävlingen handlar om vilken av de två världsdelarna som har de bästa golfspelarna

Kända svenska golfare

  • Annika Sörenstam
  • Henrik Stensson
  • Jesper Parnevik

Dessa 3 svenska golfare har varit oerhört framgångsrika. Annika Sörenstam är en av hela golfens mest kända spelare, hon har vunnit mängder med tävlingar och 2003 var hon med och spelade herrarnas PGA-tour. Henrik och Jesper har också genom sina karriärer vunnit massor med tävlingar och utmärkelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *