Handboll är en sport som utövas av två stycken sjumannalag på en handbollsplan. I riktiga matcher spelas den alltid inomhus. Målet är att få in bollen i motståndarens mål, precis som i fotboll, men att du flyttar bollen med händerna istället för fötterna. Handbollen är med det olympiska programmet och det finns även ett VM för handboll som tar plats vartannat år. Både OS och VM drar till sig många tittarsiffror från svenska tittare.

För att spela krävs det två lag där sju är konstant ute på planen och totalt får det finnas 14 stycken lagmedlemmar. Det ska finnas en plan att spela på där vardera lag har var sitt mål med en målvakt framför. Men det viktigaste av allt är att ha en boll, en handboll.

Handbollens historia

Handbollen är en sport som framkom på 1890-talet på Ordrups gymnasium i Danmark. Reglerna utvecklades och sättet att spela på till den form vi känner till idag. Liknande sporter har dock visat sig redan under Romarriket och medeltiden. Det började med att vara en aktivitet för att hålla igång fotbollsspelarna under vintern, men utvecklades snart till sin egen sport. I Sverige spelades den första landskampen år 1934 på en utomhusplan. Handbollen gjorde entré i OS år 1936.

Handbollens regler

Handboll kan i första ögonkastet lika fotboll, men det finns många regler som skiljer sig åt. Den främsta regeln inom handboll är att du får inte ta mer än tre steg utan att studsa bollen. Det är förbjudet att puttra med raka armar, men du får spärra med kroppen och utöva kroppskontakt. Matchen pågår i 60 minuter som är uppdelad i två halvlekar. Utespelare får inte röra golvet närmare än 6 meter från målet.

Sveriges segrar i handboll

Handboll är klassad som en stor sport i Sverige. Sverige har hittills lyckats ta hem ett antal segrar i herrlandslaget. Guld i VM fyra gånger och en andraplats i OS fyra gånger. Hos damlandslaget finns det inte lika många segrar, där kvartsfinal är det längsta laget har kommit. Dock har herrlaget har varit med 8 gånger i OS och 24 gånger i VM, jämförelsevis mot damlaget som varit i OS 3 gånger och VM 9 gånger.

Tittarsiffror till handbollen

Idrotten drar till sig en stor publik eftersom den är väldigt populär i Sverige. 2019 års handbolls VM i första matchen, Sverige mot Argentina, var det som mest 900 000 svenska tittare under första halvlek. Premiärmatchen sågs utav 307 500 tittare. Det är blandade åldrar på dem som kollar på matcherna. 15 – 49 år är den vanligaste åldern på de som följer matcherna på tv, men det finns självklart både yngre och äldre som kollar.

Proffs som amatör

Handboll spelas av många, i skolor, amatörlag och upp till den professionella nivån. Det är en sport som är omtyckt just för att du kan spela med mer eller färre regler vilket kan göra den mycket lättsam och rolig. Handbollen har även under modernare tid utvecklats till ännu enklare varianter som kan spelas på skoj. Beachhandboll är en sådan som spelas på sand och oftast är högst 4 spelare på planen.

Handbollen är en populär idrott som spelas av många oavsett kunskapsnivå. Den drar till sig många tittare under både OS och VM och kan spelas likväl hemma på skoj som i en riktig tävling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *