Det här är en sport som generellt spelas inomhus och i Sverige på vinterhalvåret. Planen är lika stor som en handbollsplan och målen är något mindre än ett ishockeymål. I en match går spelet ut på att du med hjälp av en klubba, ska skjuta bollen i motståndarens mål. I ditt lag har du fem utespelare och en målvakt, utespelarna gör under matchens gång kontinuerliga byten (även kallat flygande byten).

Innebandy är Sveriges tredje största sport sett till antalet registrerade utövare efter fotboll och futsal. Den är också oerhört populärt bland icke registrerade spelare dit skolor, korpen, företag och kompisgäng räknas.

Utrustning

Innebandy är relativt billigt att utöva. Den enda utrustning du behöver som spelare är en klubba och en boll. Klubban är 85-105 cm lång och gjord komposit/kolfiber. Bollen är gjord i plast och har hål, samt små gropar (likt en golfboll). Målvakten har extra utrustning på sig, en hjälm för att skydda huvudet samt skyddskläder. Något som blivit populärt på senare år är att använda skyddsglasögon för att inte få en klubbspets eller boll i ögat.

Regler

Varje match spelas i 3 stycken 20-minuters perioder. Är det oavgjort efter denna tid kan förlängning och straffar användas för att avgöra. Vanligaste regelbrotten brukar vara slag med klubban eller otillåten knuff med armarna. Närkamper är tillåtna i dueller om bollen endast med axlar eller skuldra. Andra regelbrott kan vara att du tar bollen med handen, hög klubba eller liggande spel. Är din förseelse lite grövre kan du även bli utvisad 2, 5, 10 minuter eller matchstraff.

Landslag

VM spelas både för damer och herrar där de spelar vartannat år. Både på dam och herrsidan brukar finalen göras upp mellan Sverige och Finland där Sverige är det landet med mest medaljer, totalt åtta stycken. Första VM:et arrangerades i Sverige på herrsidan där Sverige tog guld efter en 5-0 seger mot Finland i finalen. Damernas första VM arrangerades i Finland och även där vann Sverige finalen mot Finland (4-2).

Klubblagsspel

Den högsta serien för herrar i Sverige heter Svenska Superligan, tidigare hette den Elitserien men döptes om inför säsongen 07/08. Den klubb som har vunnit mest guld är Storvreta IBK med sex segrar, därefter kommer IBK Lockerud som har vunnit fem gånger. SSL som ligan förkortas till avgörs genom ett seriespel följt av ett slutspel där de åtta bästa lagen i grundserien gör upp i kvarts och semifinaler samt en avslutande final där vinnaren koras i en avgörande match.

Historia

Innebandy skapades och spelades för första gången av ett kompisgäng i Göteborg på 60-talet, kompisarna hade fått tag i ett antal plastklubbor och bollar. Efter några år spreds sig sedan aktiviteten till skolor och fritidsgårdar. Allt eftersom startades även diverse korpklubbar. På 70-talet startade sedan organiserade seriespel och på 80-talet spelades det första svenska riksmästerskapet. Med tiden började sporten sprida sig utanför Sverige där bland annat Finland, Tjeckien, Norge och Schweiz är några av länderna.

År 2018 fanns 116 000 registrerade utövare och intresset för sporten stiger för varje dag. Numer finns det få personer som inte känner till sporten och förhoppningar finns att den i framtiden ska finnas med i OS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *