Ishockey i Sverige – Största vintersporten

Vintersporterna ligger Svenskarna varmt om hjärtat och Ishockeyn är helt klart den största vintersporten i Sverige. Både popularitetsmässigt och arenamässigt. Ishockey finns på de flesta orter runt om i Sverige och för de som vill börja spela är det bara att anmäla sig till närmsta klubben till sin ort. Samma princip gäller som i fotboll, varje spelare betalar in en medlemsavgift till sin klubb och får då matchkläder och tränare till sitt lag. Mycket av Svenska idrotten drivs ideellt med hjälp av eldsjälar och engagerade föräldrar. Ishockeyn kräver mycket dock mycket utrustning. Varje spelare har benskydd, byxor, suspensoar, axelskydd, armbågsskydd, handskar, hjälm, skydd för hals, struphuvud, mun och tänder. Målvakterna har ytterligare skyddsutrustning.
Trots all denna skyddsutrustning så är det tyvärr många skador i hockey. Spelet är aggressivt och tacklingarna är många. Vem har inte sett en hockeyspelare som sitter leendes på bild utan framtänder. Andra skador som ofta uppkommer är hjärnskakningar till följd av tuffa tacklingar in i sargen eller genom krock med en annan spelare. Andra skador som också uppkommer är skärsår efter skridskor eller ansiktsskador efter att ha fått pucken i ansiktet.

Varje lag består av målvakt och två backar, en högerback och en vänsterback, samma med forward, två stycken- en höger och en vänster. Varje lag har också en center som är placerad i mitten i den främre kedjan mellan forwards och har en stor roll i att styra spelet. En match består av 3×20 minuter och bytena som sker regelbundet under varje period kallas för kedjor. Ishockeyn är en snabb och fartfylld sport som bjuder på många mål och en engagerad publik och hög dundrande musik i pauserna.

I kampen om att bli Svenska mästare i Hockey deltog 24 lag säsong 2014/2015 och vanns av uppstickaren Växjö. Matcherna i Hockey är en riktig folkfest och det är en sport för hela familjen, det händer mycket, det går fort och anfallen är många och ofta blir det många mål.

I VM i Prag som avslutades som avslutades för ett par veckor sedan så vann Kanada mot Ryssland i finalen. Kanadensarna slog ryssarna med hela 6-1 och var väl värda sitt VM guld. Sverige åkte ut mot ryssarna strax innan semin. Dam VM spelades en månad före herrarna. Svenska damerna åkte ut i kvartsfinalen mot Ryssland. Ryssland förlorade sedan bronsmatchen mot Finland och Kanada förlorade finalmatchen mot USA. Världsmästarna i dam VM blev alltså USA. Nästa olympiska spel i Hockey blir den 23 i ordningen och kommer att utspela sig i Pyeongchang i Sydkorea.

Kända ishockeyspelare är Peter Forsberg aka Foppa, Mats sundin, tvillingarna Sedin och målvakten i New York Rangers Henrik Lundkvist. Många svenska hockeyspelare har tagit sig vidare till USA för att spela i den stora ligan NHL. Sverige har exporterat många spelare och många är mycket kända internationellt. En riktig legendar värt att nämna är hårdingen Börje Salming som också trots riskerna spelade utan viktiga skydd och har otaliga ärr i ansiktet. Efter avslutade hockeykarriärer så är det många hockeyspelare som har satsat på travsporten och köpt travhästar bl. a Foppa, Sundin och bröderna Sedin har hästar som svenska folket kan spela och satsa pengar på.