Ishockey är en av Sveriges största idrotter, näst efter fotboll. I lilla Sverige finns det 399 ishockeyföreningar, 2 246 lag och ca 90 000 spelare och domare. Det är ganska många och säkert kan vi räkna till ett antal som spelar oorganiserat och för sitt nöjes skull. Nästan alla svenska orter har en isbana eller ishall och många är de föräldrar som stått i ishallar och vid utomhusrinkar och frusit, för att stötta sina barn och ungdomar.

Ishockey har länge definierats som en sport för killar, och för inte länge sen alls fanns det överhuvudtaget inte tjejhockey. Men kanske detta äntligen så sakteliga håller på att förändras.

Ishockeyns historia

Ishockeyn historia börjar troligen redan på 1500-talet i Nederländerna, där man spelade ett liknande spel. Den moderna varianten av ishockey sägs härstamma från 1800-talets Kanada, då engelska soldater utvecklade och anpassade landhockey till att spelas på is. Redan 1875 spelades här den första lokala matchen. Ca 25 år senare gjorde ishockey sitt intrång i Europa och Internationella ishockeyförbundet grundades 1908 och då ingick förutom ishockey även bandy inom samma förbund.

Ishockey kommer till Sverige

1920 blev ishockey en gren i OS i Antwerpen, i Sverige hade hockey spelats sedan 1890 men i själva verket var det en typ av bandy. Det svenska hockeylaget i OS bestod till störst del av bandyspelare, men lyckades ändå komma på fjärde plats. I samband med att ishockey blev en gren i OS ändrades spelet i Sverige till att bli den ishockey vi ser idag. Ishockey räknas sedan 1970-talet som en av Sveriges nationalsporter.

NHL – National Hockey League

Den mest kända och högst rankade hockey ligan i världen är NHL. NHL känner till och med icke hockeyintresserade till. NHL grundades 1917 i Kanada och bestod i början bara av 4 klubbar. Idag är det 31 klubbar representerade, varav 16 går vidare till slutspel. Att få spela i NHL är drömmen för många hårt kämpande ungdomar i Sverige, en dröm som faktiskt går att uppfylla, Sverige har genom tiderna haft många meriterade spelare i ligan.

SHL – Svenska Hockey Ligan

Den svenska motsvarigheten till NHL är SHL, Svenska Hockey Ligan. Det är den högsta ligan för herrar i Sverige. SHL startades 1975 och hette då Elitserien och bestod av 10 lag, idag är det 15 lag som spelar i SHL. Amerikanen Bruce Norris, ägare av Detroit Red Wings, var en pådrivande kraft för att starta elitserien, då han ville se en professionell Europaliga. Hans eget lag blev däremot förbjuden att spela i svenska kommunala ishallar.

SDHL – Svenska Dam Hockey Ligan

Svenska Dam Hockey Ligan är damernas motsvarighet till SHL. Denna liga startades 2008 och hetta då Riksserien, 2016 byttes namn till SDHL. Från början deltog 8 lag och numer är det 10 lag i serien. SDHL är även riksorganisationen för svensk damhockey och de jobbar också för att utveckla sporten i Sverige. Svensk damhockey har länge haft lägre anseende än herrarna, men nu ökar antalet svenska tjejer som vill spela hockey varje år.

Ishockey har gått från att vara en sport utövad av engelska soldater i Kanada, till att vara en sport som engagerar både liten och stor. Intresset för sporten sträcker sig genom och sammansvetsar flera olika generationer. En stor medial bevakning och många matcher runt om i Sverige, i de större ligorna, håller intresset för sporten högt även för de som spelar på amatörnivå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *