Kanske är det inte så konstigt att ridsporten är så populär just här i Sverige. En gång i tiden användes hästarna flitigt i både jord- och skogsbruk. Och även om maskinerna tagit över grovarbetet så finns hästarna kvar och skänker oss glädje i form av nöjesridning och sport.

Ridsporten har gått från att vara en dyr fritidssyssla till att bli en sport tillgänglig för många. Som idrott är den lätt att behovsanpassa vilket gör den lämplig även för utövare med funktionsnedsättning. Vill du tävla i ridning finns det många grenar att välja bland, här följer några;

Banhoppning

Att hoppa över hinder på bana är den klart främsta tävlingsgrenen inom ridsporten. Här gäller det att styra hästen rätt och få den att hoppa över hindren utan att riva. Om hästen springer fel, vägrar hoppa eller river – ja då blir det minuspoäng!

Hopptävlingar anordnas över hela landet i många olika klasser. Ponnyer, alltså de som är under 148 cm i mankhöjd, tävlar i olika klasser beroende på hur stor ponnyn är. Hästarna, alltså de över 148 cm, delas in beroende på vilken hinderhöjd de ska hoppa.

Dressyr

Dressyren är ett arv från den tid då hästar användes inom militären. På den tiden behövdes pålitliga och lydiga hästar som lyssnade till mycket små signaler. Idag har den här disciplinerade träningsformen utvecklats till att bli en nästan konstnärlig precisionssport. En krävande gren för dig med mycket tålamod.

Dressyr handlar om att få hästen att lyda dina knappt märkbara kommandon och samtidigt få den att röra sig på ett nästan gymnastiskt sätt. Benen ska röra sig i rätt mönster och kroppen vridas i rätt vinkel samtidigt som ni ska följa ett förutbestämt program.

Fälttävlan

Bara de mest uthålliga och modiga hästarna väljs ut till en karriär inom fälttävlan – hästvärldens triathlon. En tävling pågår ofta i flera dagar och består av både hoppning, dressyr och terrängritt. Det är en mycket ansträngande tävlingsform som kräver en vältränad häst och ryttare.

Utöver hoppning och dressyr ska alltså du och hästen ta er runt en bana ute i det fria. Ni hoppar över stockar, galopperar genom vatten och tar er nerför branta sluttningar. Det är en mycket riskfylld sport och dödsolyckor hos både häst och ryttare förekommer.

Att tävla i ridsport

Att börja tävla är busenkelt, genom att gå med i en ridklubb eller ridskola får du snart tillgång till all kunskap du behöver. Det är ett lätt delta i träningstävlingar för nybörjare och du behöver inte äga en egen häst för att vara med.

Om du väljer att gå vidare och tävla utanför ridklubben kommer du bland annat behöva ett så kallat “Grönt Kort”. Kontakta Svenska Ridsportförbundet för mer information om hur du ska gå tillväga. Där hittar du också alla tävlingsreglementen som bland annat beskriver de olika klädkoderna.

Övriga tävlingsgrenar inom rid- och hästsport

  • Kür – dressyr till musik
  • Pararidning – för de med funktionsnedsättning
  • Galopp
  • Monté – trav med ryttare
  • Distansritt
  • Trav
  • Fyrspann
  • Reining – westernridning
  • Voltige – gymnastik på hästryggen
  • Trec – inkluderar bland annat orienteringsridning

Listan ovan är egentligen bara påbörjad, det finns en uppsjö av olika tävlingsgrenar inom hästsporten. Det anordnas till exempel mästerskap som riktar sig till olika hästraser som islandshäst och fjordhäst. Ja det finns till och med nostalgiker som fortfarande tävlar i plöjning och skogskörning. Här finns något för alla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *