Skidskytte – Guide om vintersport

Skidskytte är sporten som kombinerar skidåkning med prickskytte. Vapnet som används är en 22 Long rifle och fristil är tekniken de använder i skidåkningen. För att beskriva sporten så skriver skidskytteförbundet i sin broschyr:

 

Tänk dig att springa uppför tio trappor, trä sedan på fem stycken synålar på en tråd, allt medan klockan tickar och publiken jublar! Det är skidskytte”

 

I skidskyttesporten så tävlar åkarna i olika distanser:

 

Sprinterdistansen; som är den kortaste distansen och som har endast två skytteomgångar, en i stående och en i liggande. I liggande ska ett område lika stort som en golfboll träffas och i stående ska ett område lika stort som botten på en flaskhals träffas. Herrarna kör en mil på denna distans medan damerna kör 7,5 km. Vid varje missat skott så får de tävlande köra en straffrunda. Straffrundan är 150 meter lång och tar ca 20-25 sekunder att köra runt.

 

Jaktstart; då kör herrarna 12,5 km och damerna kör tio km. För att få starta i en jaktstart så måste man kvala in via sprintertävlingen som oftast körs dagen innan. De sextio bästa får köra. Och de startande utgår efter den placeringen som de fick i sprinterstarten. Tävlingen har fyra skjutstationer, den börjar med två stycken liggstationer och avslutas med två ståstationer. Varje missat skott straffas med en straffrunda.

 

Distans; Är den längsta distansen man tävlar i skidskytte. Herrarna kör här hela 20 km medan damerna kör 15 km. Tävlingen har fyra skjutstationer och man kör vartannat ligg och varannan ståstation. Varje missat skott straffas med en tilläggsminut. Här brukar de bästa skyttarna utmärka sig eftersom det här ett så hårt straff på varje missat straff. Här är det verkligen på vallen det avgörs.

 

Masstart; Här tävlar de trettio mest topprankade herrarna och damerna. Herrarna kör 15 km och damerna kör 12,5 km. Tävlingen har fyra skjutstationer och börjar med två skjutningar i liggande och följs sedan efter med två skjutningar i stående. Varje skott straffas med en straffrunda på 150 meter som tar ca 25 sekunder att köra runt. I denna tävling så är det mycket som avgörs på sista stående skyttet här gäller det att hålla kontroll på trötta, skakiga ben och det viktigaste av allt är att hålla den mentala biten under kontroll. Många tävlande missar sina skott i det sista stående skyttet. Här är beviset att skidskytte verkligen är en allround tävling där det gäller att orka åka skidor snabbt, skjuta bra och inte tappa fattningen och skjuta bort sig.

Den sista och riktigt populära distansen är staffeten. Där kör herrar och damer i lag och herrarna tävlar 3×7,5 km var medan damerna kör 3×6 km. Varje deltagare skjuter en i liggande och en i stående. Unikt för denna distans är att vid varje skjutning så har de tävlande tre extra skott, missas alla tre skotten så straffas man med en straffrunda. Det finns även en distans som heter mix stafett och där tävlar herrarna och damerna tillsammans, två herrar och två damer med samma regler som i vanliga staffeten.