Svenska fotbollen – Största sporten

Fotbollen kom, via Storbritannien, redan på 1870-talet. I dag är fotbollen Sveriges största sport sett till antal utövare. Det är också Sveriges största arenasport och drar storpublik både i allsvenskan och på internationella matcher. I Sverige så kan alla som vill spela fotboll, det finns både pojklag och flicklag för alla åldrar. Det anordnas fotbollsskolor på somrarna och för den som vill satsa på fotbollen så finns även fotbollsgymnasium. Fotbollen är också en relativ billig sport och det som behövs för att få spela är ett par fotbollsskor, benskydd och fotbollsstrumpor. Sedan så betalas en medlemsavgift in till den klubben som man ska spela för och i den medlemsavgiften så ingår matchkläder och en tränare. Det är också viktigt med föräldrars engagemang med skjuts till bortamatcher och träningar.

I allsvenskan på herrsidan så tävlar 15 svenska lag mot varandra och varje lag möts i en hemmamatch och en bortamatch under säsongen. I ledningen så här långt in i säsongen är IFK Göteborg tätt följt av Elfsborg och Norrköping. I damallsvenskan är det tolv lag som gör upp om SM-guldet, ledare i tabellen just nu är FC- Rosengård följt av Linköpings FC och Eskilstuna United FC. Damfotbollen har tack vare sina stora framgångar internationellt, många fler än på herrsidan, etablerat sig både inom popularitet och acceptans. Dock så skiljer det stora differenser lönemässigt mellan en svensk damspelare på elitnivå och en manlig. De manliga kan leva av sin sport medan de kvinnliga får kombinera med vanliga jobb. Det finns också en betydligt större marknad inom herrfotbollen något som förhoppningsvis förbättras ytterligare under åren så att fler kvinnliga kan storsatsa och leva på sin sport.

I Juni är det dags för fotbolls VM för damer i Canada och Pia Sundhage har tagit ut sin VM trupp där namn som Lotta Schelin och Nilla Ficher finns med. Två riktigt målstarka kanoner som är riktigt rotade erfarenhetsmässigt. I år så kommer VM att innehålla 24 nationaliteter mot förras VMs 16 lag. Detta innebär totalt 52 matcher i jämförelse med 32 från tidigare år. Favoriter inför årets mästerskap är enligt världsrankningen Tyskland, USA och Frankrike. Sverige ligger på en femteplats i världsrankningen och har goda chanser på en medalj.

Nästa OS spelas i Rio de Janiero i Brasilien år 2016 och nästa fotbolls VM för herrar spelas i Moskva år 2018. Det är det första Östeuropeiska landet som har fått arrangera VM, år 2022 är det dags för det första landet i mellanöstern att arrangera VM, Qatar. Beslutet att Qatar ska få arrangera fotbolls VM har kritiserats starkt från många håll. Kritiken har först och främst handlat om hur röstningen gick till och om den skedde på rättvisa grunder som gjorde Qatar till arrangör. Övrig kritik har handlat om det rådande klimat som är i Qatar under den tid som VM spelas, det är nämligen mycket mycket varmt. Kommer spelarna att klara av hettan frågar sig de kritiska rösterna.