Tennis uppfanns år 1873 av en man vid namn Walter Clopton Wingfieldt. Sporten har anor från Storbritannien och har spridits ut i världen därifrån. I början spelades tennis utomhus men spelas idag även inomhus på olika tennisklubbar och hallar runt om i världen.

Tennis spelas på en rektangulär bana med nät i mitten och sporten spelades från början på gräs. Efterhand tillkom även spel på andra underlag som exempelvis grus och asfalt. Inomhus är gummi ett populärt underlag, då det även fungerar som halkskydd för spelarna.

Kända tennisspelare

Det finns några svenska spelare som har gjort sig kända genom att spela tennis och en av dem är Björn Borg. Mellan åren 1974 och 1981 vann Björn Borg elva singeltitlar i grand slam-turneringar, där fem av dessa var i Wimbledon. En annan svensk tennisstjärna är Mats Wilander.

Venus och Serena Williams är systrar och även de främsta inom damtennisen. De har vunnit flera turneringar och Wimbledon-tävlingar under karriärerna. Serena Williams har vunnit hela 23 singeltitlar i grand slam-tävlingar. Idag är inte Venus lika aktiv i tävlingar som Serena, men hon spelar fortfarande.

Tennisevenemang

Det finns många olika tennisevenemang som anordnas årligen och ett av de mest populära är Wimbledon. Wimbledon har spelats sedan år 1877 och intresset för tennis har sedan dess ökat ständigt. Wimbledon spelas i London varje sommar och drar tittare och besökare från hela världen.

Swedish Open är en känd svensk turnering som har funnits sedan år 1948. Den spelas i Båstad och äger rum under sommarsäsongen efter Wimbledon. Alla nationaliteter får vara med och delta vilket innebär att spelare från hela världen möts i den lilla staden på västkusten.

Regler i tennis

Tennis spelas antingen en mot en (singel) eller två mot två (dubbel). Varje spelare servar lika många gånger och bollen ska flyga över nätet och studsa på motståndarens sida. Varje set spelas först till sex vunna game och tennis brukar spelas i bäst av tre eller fem set.

Poängen brukar räknas som första poängen är 15 poäng, andra poängen är 30 poäng, tredje poängen ger 40 poäng och den fjärde poängen benämns som Game. En spelare eller ett lag måste vinna två poäng i rad för att det ska räknas som vinst.

Tillbehör i tennis

I tennis krävs det en hel del utrustning och tillbehör för att kunna spela. Du behöver tennisracket och bollar som grund. Det kan också vara bra att ha en väska där du förvarar tennistillbehören och använda dig av särskilda kläder och skor, anpassade för just tennis.

Det finns speciella klädkoder i tennis och dessa måste följas för att du ska få vara med och tävla, men om du bara spelar för skojs skull kan du fritt välja kläder. Det är viktigt att tänka på att anpassa skorna efter underlaget på banan du spelar på.

Framtiden för tennis

  • Växande antal tennisspelare
  • Fler turneringar över hela världen

Vad som händer med tennisen i framtiden är inget som vi med säkerhet kan veta men vi kan spekulera kring möjliga utfall. Om trenden fortsätter som i dagsläget kommer förmodligen allt fler att börja spela tennis och turneringarna kommer att växa i både antal och storlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *